Da jeg tabte 200.000,- kr som 18-årig. Og velkommen til

Velkommen, dig bag skærmen!

Nu kaster jeg mig ud i det. Sgu.

Efter at have haft denne idé på det mentale tegnebræt i vel snart fem år skulle det endelig være.

Med denne side håber jeg at gøre dig klogere på, og med tiden få dig startet på, at investere dine penge. Primært i aktier. Og så kommer jeg til at skrive en del om den frihed, penge kan give - også kendt som finansiel uafhængighed.

Det er så vanvittig (!) vigtigt, at du begynder at overveje at investere dine penge. Ikke for at blive rig, nødvendigvis. Men for at investere i dig selv. Din frihed. Din fleksibilitet. Dit overskud. Dit liv.

Og selvom aktieverdenen virker som en kompliceret fætter, så er det faktisk simpelt og nemt. Hvis man da ved, hvad man skal gøre.

Jeg startede selv med at investere i mine første aktier for 14 år siden. Dengang var jeg 18 år gammel. Det var forfærdeligt. Jeg tabte stort set det hele i løbet af nogen måneder. Og det var ikke et helt uanseeligt beløb. Allerede på det tidspunkt havde jeg fået skrabet 250.000,- kr. sammen. Og de røg alle sammen i aktier. Og de røg så også på dem.

Selvom jeg i dag ved, at jeg investerede helt ‘forkert’ dengang, så var jeg også bare ramt af en træls timing. Jeg investerede mine penge i maj 2008 på opfordring fra Danske Bank, der ringede til mig, fordi de kunne se, jeg havde en pose penge stående på min konto. Det var dumt, sagde Henrik indefra Danske Bank. Altså at have penge stående. “De skal da ud og arbejde”, sagde Henrik. Så han ville gerne lære mig at investere i aktier, mod at jeg lærte ham at spille poker. Det var i øvrigt derfra, at jeg havde mine penge. Poker. Online. Det var jeg ret ferm til i gymnasiet.

Hele min aktieportefølje på en kvart million kroner faldt til 56.000,- kr. i løbet af de måneder.

Det var en skør tid, hvor jeg sad som teenager og faktisk i mange måneder tjente flere penge end mine forældre. Det forstod de intet af. De var mest bange for, at deres søn skulle blive ludoman. Og så var de træt af, jeg altid kom (for) sent ned, når der var aftensmad. Så træt af det, at min far en dag slukkede for internettet midt i en pokerpulje på ca. 40.000,- kr, hvor jeg vel og mærke havde det, man kalder ‘nuts’. Det vil sige den bedste hånd. Men jeg tabte altså puljen, fordi min forbindelse til internettet røg. Det var en spændende aften ved aftensmadsbordet i Lind.

Men tilbage til aktierne. Henrik fra Danske Bank guidede mig, og i løbet af maj måned 2008 købte jeg for 250.000,- kr aktier i nogen blandede aktier. Blandt andet Coloplast, Carlsberg og Danske Bank. Det er nogen af de aktier, jeg kan huske, jeg købte. Danske Bank husker jeg særligt godt. Den skulle vise sig at falde med et brag to måneder senere. Gode gamle, stabile Danske Bank. “Det ka’ ik’ gå galt”, sagde Henrik fra Danske Bank.

Nu ved jeg ikke om 2008 siger dig noget, men udover at været året hvor Obama blev præsident og Kina afholdte OL, så var det også året, hvor vi havde en af de værste finansielle kriser. Nogensinde. Jeg investerede som sagt i maj, og i maj og juni gik det fint. Jeg tror måske min investering steg til 260.000,- kr. I mellemtiden lærte jeg Henrik fra Danske Bank at spille poker. Inde i hans lejlighed i Herning. Det er mærkeligt at tænke tilbage på.

Og så skete det. I juli begyndte aktierne at falde lidt, og for at gøre en ellers meget lang historie kort, så faldt aktierne også i august, september, oktober og de fleste aktieindeks ramte så bunden i november 2008. Jeg kan huske den der Danske Bank aktie faldt fra kurs 256 (som jeg købte den i) til kurs 34. Av. Hele min portefølje, som man så fint kalder det på aktie-sprog, på en kvart million faldt til 56.000,- kr. i løbet af de måneder.

Du vil, helt eller delvist, kunne leve af det passive afkast dine investeringer genererer hver måned.

Selvom jeg da åbentlyst ikke synes, det var sjovt, så kan jeg love dig for, at mine kære forældre var ved at få et hjerteanfald i processen. De er vokset op i trænge kår og forstår værdien af en krone. Det gjorde jeg heldigvis ikke helt selv på det tidspunkt.

Det var en vild tur. Og noget af en introduktion til aktiemarkedet. Lad os sørge for at du kommer lidt mere sikkert og smart fra havn, end jeg gjorde. Det var dyre lærepenge for mig, som jeg heldigvis nu kan dele ud af lidt billigere.

Henrik blev i øvrigt fyret fra Danske Bank. Og han blev heller aldrig særlig god til poker.

Og jeg har så brugt de sidste 14 år på ligeså stille at blive klogere på, hvordan man smartest investerer sine penge. Og hvor pokkers vigtigt det er, at komme i gang. Helst tidligt. Fordi snebolden kan over en årrække vokse sig stor. Rigtig stor. Og håbet er, at du på den måde træffer færre og færre beslutninger, der tager sit afsæt i penge, men søger hen mod det, der er liv i og som er godt for dig. Fordi du simpelthen vil kunne, helt eller delvist, leve af det passive afkast dine investeringer genererer hver måned.


Jeg glæder mig til at lære dig at kende, og håber du vil følge med. Og jeg håber at kunne være med til at præge dit liv i en forhåbentlig positiv retning. Hvis du har lyst, kan du tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev nederst på siden.


Tak fordi, du læste så langt.


Bedste hilsener,
Anders


støt mig

Tak, fordi du læser med. Jeg håber, du får noget ud af det.

Hver måned bruger jeg en del tid og penge på at holde fisker’s investeringer kørende. Jeg har ikke lyst til at benytte mig af reklamer, så jeg afhænger af læsere som dig for at gøre mit arbejde bæredygtigt. 

Hvis nu, at mit arbejde på nogen måde har underholdt dig eller sågar hjulpet dig, så ville jeg blive så yderst taknemmelig, hvis du vil overveje at tage denne investeringsprofil test hos NORD.Investments. Klik her.

Det er gratis for dig, det tager fem minutter, du bliver klogere på din risiko profil i forhold til investering og så støtter du mig med en lille guld mønt.

Du kan også støtte mig med en donation på ethvert beløb her eller på knappen herunder.

Din støtte gør hele forskellen.


Forrige
Forrige

Lidt om mig. Og økonomisk uafhængighed