Du har planer om at købe noget stort snart: Kan du investere dine penge?


Du er i start 30’erne.

Eller måske slut 20’erne.

Ingen af delene? Nå.

Du er i hvert fald i et dilemma.

For det første er du selvfølgelig i kæmpe krise over, hvordan ungdommen smuldrer mellem fingrene på dig.

For det andet, og selvfølgelig langt vigtigere, så vil du gerne igang med at investere. 

Sandsynligheden for at aktiemarkedet stiger et givent år er langt større end sandsynligheden for at det falder.

MEN, du skal jo altså også kunne bruge din opsparing til en udbetaling på den lejlighed du vil købe på et eller andet tidspunkt ude i fremtiden. 

Snart. 

Eller, i hvert fald på et tidspunkt. 

Nok snart. Men der kunne alligevel godt gå et par år. Måske mere. Hvem ved? Måske møder du prinsen på den hvide hest med millioner i ryttertasken og eget penthouse domicil i mellemtiden, og så behøves du ikke engang punge ud med den udbetaling.

Men vi ved det jo ikke, så hvert fald kan du jo ikke investere dine penge. 

Vel?

Det spørgsmål sætter vi under lup i dagens indlæg. 

Investering og kortsigtet i samme sætning? Virkelig?

Jeg kommer til at angribe spørgsmålet fra lidt forskellige vinkler, og du må så selv vurdere, hvad der giver mening for dig.

For selvom jeg godt ved, hvad der er smartest, og hvad jeg selv ville gøre, så skal du have din egen mave med i det.

Der er faktisk flere af jer, der har ønsket mit mit input på “kortsigtede investeringer”.

Og lad os li’ her fra start få noget på det rene: de to ord - kortsigtet og investeringer - i samme sætning eller efterfulgt hinanden skurrer altid lidt i mine øre.

En investering er jo naturligvis en eller anden form for brug af tid, kræfter eller resurser på noget i håb om, at det lønner sig.

Det er lidt ligesom en kortsigtet livsstilsændring. Det dur bare ikke. Hvis man da altså har forhåbninger om, at ens kortsigtede indsats skal lønne sig på lang sigt.

I 73 af 98 år er aktiemarkedet steget (74% af tiden).

Det er også derfor ingen slankekure virker. Det kan ikke være en tidsbegrænset kur, hvis det skal fungere.

Det er det samme på aktiemarkedet. Hvis vi vil sikre, at din indsats skal lønne sig, så kræver det, at du investerer i din indsats. I form af tid. Forudsat du selvfølgelig har investeret i passive indeksfonde - for har du ikke det, så er tid i markedet alligevel underordnet.

Når det så nu også er sagt, så mener jeg, at investering også på kortsigt er en god idé.

Og jeg har et par indvendinger mod den meget udbredte opfattelse om, at man kun skal investere i aktier, hvis man er i markedet på den anden side af 7-10 år. Vrøvl.

Med denne rette portion fleksibilitet og accept, så mener jeg godt, du kan investere kortsigtet.

For det er ALTID en god beslutning at investere - også på kort sigt.

Jeg laver den omvendte spændingskurve her, og ser først på den spændende (!) matematik bag aktiemarkedet inden jeg dykker ned i andre mere psykologiske overvejelser.

For hver dag, du ikke er i markedet, vædder du mod en rasende tyr

Fra 1923-2021 har S&P 500 indekset i gennemsnit givet et afkast på 10,5% om året.

Den eneste fodnote er, at afkastet langt fra er stabilt fra år til år.

Det ville være så dejligt nemt at investere i aktiemarkedet, hvis vi vidste, at det gav et afkast på 10,5% året ind og året ud. Desværre fungerer det ikke sådan. Og deraf denne kattepine, der gør kortsigtede investeringer en anelse mere… besværlige.

… og lige en indskudt bemærkning til overskriften her, inden for mange sidder og tænker, hvad pokker en tyr har med det hele at gøre. Indenfor aktie-terminilogi kalder man det et bear-marked, når det går ned, og et bull-marked, når det går op.

I mere end en tredjedel af alle år er aktiemarkedet steget med 20% eller mere.

For aktiemarkedet stiger godt nok 10,5% om året i gennemsnit, men vi kan også risikere, at det falder 10-50% enkelte år.

Hvis aktiemarkedets afkast var stabilt hvert år, så ville der ikke være nogen risiko ved at være investor, og aktiemarkedet ville ikke være så lukrativt et sted at investere sine penge.

High risk, high reward.

Low risk, low reward.

Men inden jeg bevæger mig for langt ned i det her kaninhul, så lad mig lynhurtigt gå til konklusionen, og uddybe alt dette i et andet spændende (!) indlæg (for det er faktisk pokkers interessant):

Sandsynligheden for at aktiemarkedet STIGER et givent år er langt større end sandsynligheden for at det FALDER.

Hvis vi bryder tingene lidt ned for hvert kalenderår fra 1923-2020:

  • I 73 af 98 år steg aktiemarkedet (74% af tiden)**

  • I 25 af 98 år faldt aktiemarkedet (26% af tiden)

  • I 58 af 98 år steg aktiemarkedet med dobbeltcifre (59% af tiden)

  • I 12 af 98 år faldt aktiemarkedet med dobbeltcifre (12% af tiden)

  • I 36 af 98 år steg aktiemarkedet med 20% eller mere (37% af tiden)

  • I 7 af 98 år faldt aktiemarkedet med 20% eller mere (6% af tiden)

Så aktiemarkedet et altså gået op 3 ud af 4 år.

Og mere end en tredjedel af alle år er aktiemarkedet steget med 20% eller mere!

Og bryder vi det endnu mere ned, og kigger på, hvordan aktiemarkedet har klaret sig fra dag til dag, så er der en 54% sandsynlighed for at aktiemarkedet stiger en given dag*. Og 46% sandsynlighed for, at det falder en given dag.

Så hvis du nogensinde møder én, der er villig til at vædde om, hvorvidt aktiemarkedet stiger eller falder i morgen, og de er villige til at vædde på, at det falder, så tag væddemålet prompte!

Og endnu bedre, hvis de vil vædde med dig om, hvorvidt aktiemarkedet vil stige eller falde næste år, og du kan få lov at vædde på, at det stiger, så læg hele den udbetaling på det!

Eller, måske ikke. Rent statistisk er det en fremragende idé, men vi kan jo ikke trække matematik ned over alle beslutninger her i livet. Gudskelov.

Det er umuligt at træffe den perfekte beslutning. Livet er usikkert. Men du kan træffe den rigtige beslutning i dag, og starte med at opbygge din økonomiske frihed. Og så må livet slingre derudaf og gå sin nådesløse gang i bakketop og bakkedal. Det skuldrer vi.

Det er det eneste, vi kan gøre.

Og hvad prøver jeg at sige med det her?

Overvej om dine penge ikke skal ud og arbejde for dig - også på kortsigt.

Der er større sandsynlighed for, at aktiemarkedet stiger i morgen end det modsatte. Og der er langt større sandsynlighed for, at markedet stiger næste år end for at det falder.

Så det er altid en statistisk dum idé at være ude af markedet.

Fleksibilitet er nøglen

Jeg vil gerne købe en lejlighed om x år. Skal jeg investere mine penge?

Et spørgsmål du skal stille dig selv: Er du fleksibel?

Hvis du nu står og skal lægge udbetalingen om 7 måneder og dit liv afhænger af, at den udbetaling er ready to rock… så er det formentlig ikke det smarteste at smide det hele i aktiemarkedet og risikere at tabe noget af det.

Men hvis du er ligesom mig: “Meh, jeg vil gerne købe en lejlighed… på et tidspunkt… måske nu, men mere sandsynligt om 3-5 år. Tror jeg. Jeg ved det ikke. Der kunne nok godt gå længere tid”, så ville jeg ikke lade den udbetaling kukkulere på en eller anden bankkonto til en komisk lav rente. No way, José.

Vi vil træffe den perfekte beslutning. Vi prøver i nutiden at spå om, hvornår vi har brug for pengene til den udbetaling. Og det afholder os fra at komme ind på aktiemarkedet.

Vi spænder ben for os selv ved at prøve at tage en fremtidig perfekt beslutning.

Så derfor: Hvis du absolut har brug for pengene indenfor 1-2 år, og du ikke er fleksibel, så lad være med at investere. Bare spar op i stedet.

Både fordi du kan risikere at tabe nogen af dine penge, men også fordi, at det jo alligevel ikke er et kæmpe afkast du står til at kunne tjene ved kun at være investeret i 1-2 år alligevel.

Investering bygger rigdom over år med compounding. Hvis du ikke har år, og du ikke er villig til at være flere år i markedet, så behold pengene i kontanter.

Når det så er sagt, og hvis du stadig er igang med at opbygge din udbetaling (og ikke har det fulde beløb endnu), og du har et par år eller mere foran dig, så er investering jo netop noget, der kan sætte fart på, at du hurtigere får samlet sammen til den udbetaling.

Du behøves ikke ramme den lige i røven

Det skal ikke være perfekt.

Noget af det, der især afholder os fra at investere på kortere sigt, er, at vi på en eller anden måde gerne vil træffe den helt perfekte beslutning.

Vi prøver i nutiden at spå om, hvornår vi har brug for pengene til den udbetaling. Og da vi tror, vi kommer til at have brug for den på et eller andet tidspunkt indenfor lad os sige fem år, så afholder det os fra at komme igang med at investere i aktiemarkedet.

I hate to break it for you: Det er umuligt at træffe den perfekte beslutning. Livet er usikkert. Men du kan træffe den rigtige beslutning i dag, og starte med at investere og opbygge din økonomiske frihed. Og så må livet slingre derudaf og gå sin nådesløse gang i bakketop og bakkedal. Det skuldrer vi. Det er det eneste, vi kan gøre.

Og det her er altså, undskyld mit franske, bare penge.

It can ruin your life only if it ruins your character.

Otherwise it cannot harm you - inside or out.

Marcus Aurelius.

Er du måske en af dem, der for 3-4 år siden tænkte, du ville købe en lejlighed nu her, og derfor ikke investere? Har du fået købt den? Eller ku’ der godt gå et par år mere? Og om et par år, kunne der så godt gå et par mere?

Vores aversion mod at tabe gør, at vi med det samme tænker i tab fremfor at tage en mere logisk beslutning. Tabsaversion er det her herlige kognitive bias, der gør, at smerten ved at miste føles uendelig mere kraftig end glæden ved at tjene. Og det bias gør, at vi som mennesker er mere villige til at tage chancer for at undgå at miste end for at tjene. Det afholder desværre mange fra helt at komme igang med at investere - og især at investere på mere kort sigt.

Pointen er, at du kan spænde ben for dig selv ved at prøve at tage en fremtidig perfekt beslutning.

Det er seriøst ikke til at vide, om du FÅR brug for den udbetaling om 3 eller om 10 år.

Og hvis du først får brug for den om 10 år, så er det bare rigtig ærgerligt, at den udbetaling ikke har fået lov at at arbejde for dig.

Så hvis du er lidt fleksibel, og verden ikke går under, hvis du nu i værste fald skulle være så uheldig at miste 30-40% af din investering, så ind i markedet med dig.

Det skal nok gå godt.

Men aNdErS, gør det overhovedet nogen forskel at investere i så få år?

Ja.

Det gør det.

Lad os sige, du har 300.000,- kr, som egentlig er tiltænkt en udbetaling på et hus eller en lejlighed. Dit bedste bud er, at du skal bruge pengene om fem år.

Vi antager det mest sandsynlige - at du rammer et markedsafkast på 10%.

Forskellen på at investere versus at lade dem stå på en bankonto er:

Efter 1 år: 

  • Efter ét års opsparing er dine penge nu værd: 292.200,- kr

  • Efter ét års investering er dine penge nu værd: 324.000,- kr

  • Forskel: 31.800,- kr

Efter 3 år:

  • Efter tre års opsparing er dine penge nu værd: 277.203,- kr

  • Efter tre års investering er dine penge nu værd: 377.913,- kr

  • Forskel: 100.710,- kr

Efter 5 år:

  • Efter fem års opsparing er dine penge nu værd: 262.975,- kr

  • Efter fem års investering er dine penge nu værd: 440.798,- kr

  • Forskel: 177.823,- kr

Efter 10 år:

  • Efter 10 års opsparing er dine penge nu værd: 230.521,- kr

  • Efter 10 års investering er dine penge nu værd: 647.677,- kr

  • Forskel: 417.156,- kr

Det er statistisk set altid viseligt at investere - også på kortsigt

Hvis vi prøver at sammenholde det hele.

Der er en 75% sandsynlighed for, at aktiemarkedet kommer til at stige i år. Og næste år. Og næste år igen.

Så sandsynligheden taler i den grad for, at du også på kort sigt kan ride med aktiemarkedets altid flakkende kurs mod nye og højere tinder. 

Og hvis du nu ikke står og ryger på gaden på røv og albuer, hvis ikke du kan lægge din udbetaling, fordi dine investeringer er faldet lidt… jamen så er det altså, at jeg kraftigt vil overveje, om ikke det er noget for dig at investere selv på lidt kortere sigt.

Så sikke en drejning vi lige tog.

Jeg startede med lige at opfriske for mig selv, at en investering jo tydeligvis aldrig kan være “kortsigtet”, da ordet i dets pureste form jo netop rummer en eller anden form for tidsmæssig indsats i forventning om at det belønner sig.

Og slutter med så faktisk at anbefale investering på kort sigt - hvis og såfremt du altså er fleksibel, og ikke lægger dig apatisk i fosterstilling, i det tilfælde aktiemarkedet ikke tilsmiler dig.

Er livet ikke ironisk.


støt mig

Tak, fordi du læser med. Jeg håber, du får noget ud af det.

Hver måned bruger jeg en del tid og penge på at holde fisker’s investeringer kørende. Jeg har ikke lyst til at benytte mig af reklamer, så jeg afhænger af læsere som dig for at gøre mit arbejde bæredygtigt. 

Hvis nu, at mit arbejde på nogen måde har underholdt dig eller sågar hjulpet dig, så ville jeg blive så yderst taknemmelig, hvis du vil overveje at tage denne investeringsprofil test hos NORD.Investments. Klik her.

Det er gratis for dig, det tager fem minutter, du bliver klogere på din risiko profil i forhold til investering og så støtter du mig med en lille guld mønt.

Du kan også støtte mig med en donation på ethvert beløb her eller på knappen herunder.

Din støtte gør hele forskellen.


Forrige
Forrige

#7 månedsupdate: Min formue er steget med vanvittige 9% (!) i august

Næste
Næste

#6 månedsupdate: Emil-Stabil måned med en formuestigning på over 3%